Plaques solars: 5 aspectes sobre l'autoconsum solar

Actualizado el
min de lectura

Quin tipus de plaques solars existeixen?

Hi ha 3 tipus de plaques solars: plaques solars fotovoltaiques, plaques solars tèrmiques i plaques solars híbrides. Encara que totes elles funcionen de la mateixa forma, cadascuna està especialitzada a captar els raigs solars per a transformar-los en una mena de subministrament domèstic: electricitat o calor.

Malgrat haver-hi diferents tipus de panells solars, la combinació de les 3 tipologies de plaques solars és poc habitual i es tendeix a instal·lar una única modalitat. Principalment, panells solars fotovoltaics, que són els més freqüents i econòmics.

3 tipus de panells solars

Plaques solars fotovoltaiques

Les plaques solars fotovoltaiques són el tipus de panell solar més comú actualment. La seva tecnologia permet transformar la llum procedent del sol en electricitat. Permetent que qualsevol immoble, des d'una casa, fins a unes oficines, passant per un bloc de pisos, pugui funcionar gràcies als raigs del sol.

De fet, l'autoconsum energètic que es genera amb els panells solars fotovoltaics permet reduir fins a un 70% les factures de la llum.

Així mateix, i degut en part a la seva utilitat i popularitat, les plaques solars fotovoltaiques és el tipus de panell solar on més s'ha innovat. En l’actualitat, es poden trobar en el mercat tota mena de mòduls solars fotovoltaics. Alguns dels més característics són:

 • Plaques solars fotovoltaiques flexibles: es caracteritzen perquè el panell solar no és rígid i es poden adaptar a gairebé qualsevol superfície, ja siguin rugoses o corbades. Com a hivernacles, vaixells o sostres d'autocaravanes.
 • Panells solars fotovoltaics estètics: s'han desenvolupat uns models molt estètics visualment. Es diuen All Black i encara que funcionen igual que qualsevol altre panell, el seu acabat és més bonic. Si bé, el seu preu és major.
 • Texas solars fotovoltaiques: són de les últimes innovacions i són teules que fan la funció d'un panell solar. Alt cost fa que solament s'emprin en obres de nova construcció d'alta gamma.

Plaques solars tèrmiques

Les plaques solars tèrmiques són les que aprofiten els raigs del sol per a produir calor. D'aquesta manera, s'instal·len panells solars tèrmics per a generar calefacció sostenible, escalfar aigua o climatitzar piscines.

Les plaques solars tèrmiques són la segona tipologia de panell solar més comú després de les fotovoltaiques. Són molt freqüents en habitatges amb piscines climatitzades o en llocs de fred per a mantenir encesos els diferents sistemes de calefacció i estalviar en les factures.

Plaques solars híbrides

Els panells solars híbrids són una mescla dels dos models anteriors, el fotovoltaic i el tèrmic. És a dir, una placa solar híbrida és capaç de generar tant electricitat com a calor.

Si bé, i malgrat l'eficient que podrien resultar, ens trobem davant de plaques solars que encara no estan molt desenvolupades i la seva instal·lació es desaconsella en segons quin tipus d'instal·lació.

Preu de les plaques solars

El preu de les plaques solars és d'entre 50€ - 400€ per unitat. Si bé, quan es parla de preus és important saber diferenciar quan:

 • Es refereix al preu del panell solar, com un dels components d'una instal·lació fotovoltaica.
 • Es refereix al cost total d'instal·lar panells solars. Inclòs el preu de les plaques i de la resta de components necessaris.
Panells solars preus
Tipus del panell solarImatge del panell solarPreu de la placa solarPreu d'instal·lació de plaques solars
Plaques solars fotovoltaiques
placas solares fotovoltaicas autoconsumo
50€ - 400€A partir de 2.500 €
Plaques solars tèrmiques
placa termica autoconsumo
Entre 200 - 800 €A partir de 3.500 €
Plaques solars híbrides
placa solar híbrida
A partir de 1.000 €A partir de 4.500 €

Com s'ha vist, tant del preu de la placa solar com el de la seva instal·lació, variaran en funció del tipus de panell solar triat.

Per a entendre millor la diferència entre el preu de les plaques solars i el preu d’instal·lació, veurem l'exemple d'un pressupost d'una instal·lació d'autoconsum fotovoltaica per a un habitatge. En aquest cas, es necessitaran 4 plaques solars.

Exemple de plaques solars a bon preu:

 • Preu de 4 plaques fotovoltaiques: 653 €
 • Estructura dels panells solars: 136 €
 • Inversor d'energia solar: 420 €
 • Pantalla de monitoratge: 115 €
 • Proteccions de corrent altern: 187 €
 • Proteccions de corrent continu: 230 €
 • Legalització de la instal·lació fotovoltaica: 375 €
 • Mà d'obra: 1.125 €
 • IVA del 21%

El preu de la instal·lació de les plaques solars serà d'uns 4.040 €, mentre que el preu de les 4 plaques solars són uns 650 €.

Per tot això, hi ha diferents subvencions per a plaques solars a Catalunya, l'objectiu de les quals és incentivar la realització d'instal·lacions d'autoconsum.

Com funcionen les plaques solars?

Les plaques solars funcionen durant les hores de llum. De tal forma que, quan comença el dia, els panells solars fotovoltaics comencen a produir l'energia elèctrica que l'edifici va necessitant i consumint. Com més gran és l'exposició solar, major serà la producció de quilowatts i, per tant, més aparells electrònics podran endollar-se.

El procés de generar l'energia que es consumeix és el que es coneix com a autoconsum solar. I és una solució energètica renovable per la qual poden apostar qualsevol tipus d'immoble -des de cases, a negocis, passant per comunitats de veïns o horts- instal·lant panells solars.

En aquest sentit, cal assenyalar que les hores de llum és un dels factors més importants que afecten al rendiment de les plaques solars. De fet, el rendiment dels panells solars serà major segons l'exposició solar que es rebi.

Com és el rendiment de les plaques solars a Catalunya ? El rendiment de les plaques solars a Catalunya pot arribar a ser molt alt. Ja que les 4 províncies de la Comunitat: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, es caracteritzen per rebre moltes hores de llum. Pel que, la instal·lació de plaques solars resulta una opció molt rendible.
Veure plaques solars a Barcelona

En els casos, en els quals les plaques solars generin més energia de la que l'immoble consumeix, es produeixen excedents que es poden retornar a la xarxa elèctrica utilitzant una tarifa de compensació (les comercialitzadores li paguen a l'usuari per aquests quilowatts). Una altra opció és emmagatzemar-los en bateries solars, per a fer ús quan es faci fosc.

Bateries per a plaques solars: són útils?

Les bateries solars permeten emmagatzemar l'energia elèctrica que han produït els panells solars, però que no ha estat consumida. D'aquesta manera, s'assegura que una propietat pugui continuar tenint autoconsum quan el sol es pon i deixa d'haver-hi llum solar perquè la instal·lació pugui produir energia.

L'ús de bateries solars està molt recomanat quan es fan alts consums energètics a la nit, o quan l'usuari està interessat a tenir una instal·lació aïllada de plaques solars. És a dir, vol desconnectar-se de la xarxa elèctrica (no tenir contracte amb cap comercialitzadora) i consumir solament l'energia que les seves plaques solars generen.

Independentment de l'ocupació que se'ls doni a les bateries solars, també dites acumuladors solars, cal tenir present que dotar a la instal·lació de panells solars d'un sistema d'emmagatzematge eleva fortament el preu de tenir autoconsum.

Concretament, el preu de les bateries solars és d'entre 500 € - 3.000 €.

Instal·lació de plaques solars: pas a pas

El procés d'instal·lació de plaques solars és molt senzill. Comença amb el càlcul de plaques solars, passa per l'elecció d'una empresa instal·ladora de panells solars i acaba amb un petit procés d'obra de com a màxim 2 dies. En total, el procés d'instal·lació de panells solars es pot tenir llest en tot just uns mesos.

Instal·lació de panells solars
Tipus d'immoblePreu instal·lacióNúm. panells solarsTemps d'instal·lació
Habitatge unifamiliar4.200 € - 6.800 €4 - 10 panells solars1 - 2 mesos
Comunitat de veïnsMés de 10.000 €Més de 15 panells solarsMés de 6 mesos
Empreses (pimes)7.500 - 10.000 €12 - 15 panells solars2 o 3 mesos

Preus aproximats, el cost final pot incrementar-se.

Càlcul de les plaques solars

El càlcul de les plaques solars és un dels passos més importants dins del procés d'instal·lació. Ja que per a aconseguir ser autosuficient energèticament és necessari que prèviament s'hagi quantificat correctament el nombre de panells solars necessaris, segons el consum energètic de cada edifici.

Una de les formes més senzilles de calcular les plaques solars que necessitem és a través del que es coneix com una calculadora de plaques solars. Que mitjançant una sèrie de preguntes sobre la factura de la llum o l'adreça són capaces d'emetre un pressupost aproximat d'instal·lació.

Un exemple de calculadora de plaques solars és la que ha confeccionat Selectra i que pots utilitzar tu mateix per a esbrinar quants panells solars necessites.

Calcula Tu Presupuesto Online ¡Gratis!

 

Ara bé, el càlcul final dels panells solars per autoconsum s'hauria de deixar en mans exclusivament d'una empresa instal·ladora de plaques solars, perquè ells s'encarreguen d'adaptar el càlcul en funció de les hores de llum que rep la teva província i la potència del panell instal·lat (Wp).

Empreses catalanes de plaques solars

L'auge de l'energia solar a Catalunya ha propiciat un increment en el nombre d'empreses catalanes de plaques solars que es poden trobar en la Comunitat. Fins al punt que moltes d'elles s'han especialitzat.

Per exemple, es poden trobar empreses catalanes de plaques solars com Som Energia Plaques Solars, que està enfocada en la compra d'energia col·lectiva; o Avenir Energia, especialitzada en la instal·lació de plaques solars en habitatges i negocis des de 2015; o Sun Solutions que és una empresa majorista barcelonina de productes fotovoltaics.

Així mateix, i a part de les empreses catalanes de plaques solars, també es poden comptar instal·ladors de panells solars nacionals com Naturgy, Edp o Hola Llum, que compten amb molta trajectòria dins de l'energia fotovoltaica.

logo avenir placas solares
 • A Barcelona des de 2015
 • Estudi personalitzat
 • Visita a l'habitatge des de l'inici
 • Gestió i sol·licitud d'ajudes públiques
 
logo naturgy placas solares
 • Empresa nacional
 • Dues maneres d'instal·lar
 • Servei opcional de manteniment
 • Opció a compensació d'excedents
 

 

logo edp placas solares
 • Empresa nacional
 • Solució personalitzada
 • Per a particulars o empreses
 • Opció a compensació d'excedents
 
logo hola luz placas solares
 • Empresa nacional
 • Solució integral
 • Facilitats de finançar la instal·lació
 • Opció a compensació d'excedents
 

Veure companyies instal·ladores

Signatura del pressupost d'instal·lació de plaques solars

Una vegada que s'ha contactat amb l'empresa instal·ladora de plaques solars, aquesta realitza un estudi energètic i emet un pressupost de plaques solars. Que si se signa, es dona principi a l'obra.

La signatura del pressupost de panells solars és el tret de sortida a la posada en marxa de la instal·lació. Un procés que pot durar uns mesos, en el qualla trava més gran serà obtenir tots els permisos administratius necessaris per a la legalització del projecte fotovoltaic.

Una vegada s'aconsegueixi el vistiplau de l'Administració, es procedeix a l'obra. Que dura entre 1 i 2 dies. Aquest procés no suposa cap mena de mal a l'estructura de l'immoble, simplement es produeix una alteració visual, perquè les plaques solars es col·loquen en les teulades dels habitatges o locals.